HUN777
Aktuális programok
Jelentkezés
Elérhetőség
Nordic Walking
Túrák
Botok
Egyesületi fórum
Beszámolók
Időjárás
Főoldal  I  Elérhetőség
Oktatás  I  Felszerelés és technika  I  Hasznos tudnivalók  I  NW ismeretek
Felszerelés és technika


Felszerelés
A megfelelő felszerelés éppoly fontos, mint a helyes technika. Ha azonban elszánta magát az egészségjavító mozgásra, nem kell rögtön berohanni az első boltba felszerelést venni. A megfelelő felszerelés összefügg a technikával, a mozgással, amely egyénenként változik.
Érdemes az edzéseken, gyakorló túrákon kipróbálni többfajta botot, illetve kikérni az edző tanácsát és csak ezt követően megvásárolni a botot.

Nordic Walking botok
A jó Nordic Walking botoknak hatékony és biztos mozgásfolyamatot kell biztosítaniuk. A mottó:
könnyű és stabil. Éppúgy, mint egy edzőcipőnek, a jó Nordic Walking botnak a következő minőségi elvárásoknak kell megfelelnie: támasztás, vezetés, tompítás.

Fontos alapszabály, hogy sem a túrabotok, sem a sí- és sífutóbotok nem alternatívái a Nordic Walking botoknak. A Nordic Walking bot diktálja a tempót, precíz mozgást kell biztosítania, biztos fogása kell, hogy legyen, és jó rezgéscsillapítással kell, hogy bírjon.

 
 
 
Kiválasztásánál tehát a következőket kell tesztelni: súly, súlyelosztás, rezgéscsillapítás, rugalmasság, csuklószíj könnyedén (egy kézzel) kioldható. Mindazonáltal a speciális NW csuklószíj rendszer követelménye a hatékony Nordic Walkingnak.

A bot hosszának kiválasztásánál általánosságban a következő képletből lehet kiindulni:
testmagasság*0,66.

Figyelem! A fenti számítás és a szorzó használata csak tájékoztató jellegű. A bot hosszát célszerű szakedzővel megbeszélni, mert a jó hossz megtalálása függ a használó korától, nemétől, a tereptől ahol használni fogja, a testarányoktól és nem utolsó sorban a futás vagy gyaloglás tempójától.

Pulzusmérő óra
Aki hatékony, ellenőrzött és figyelemmel kísért edzésre törekszik, annak jó szolgálatot tesz egy pulzusmérő óra.
Rizikócsoportoknak mindenképpen ajánljuk, mint ahogy a szakorvosi kardiológiai vizsgálatot is!

Nordic Walking öltözet
A ruházat legyen kényelemes, ne legyen túl bő, sem túl szoros, hogy biztosíthassa a mozgás szabadságát, ugyanakkor ne akadályozzon a karmozgásban. Mindenképpen az időjárás feltételeinek (forróság, hideg, eső, szél) megfelelő sportos öltözetet viseljünk. Végezetül:
az időjárás nem gátolhatja a Nordic Walking edzéseken való részvételt! De ne feledkezzünk meg az aláöltözetről sem, melyek vékonyak, felveszik testünk alakját, és legalsó rétegként melegen tartanak. Az aláöltözeteknek nagyon jó a nedvszívó képessége, ezért az izzadtságot kiválóan elvezetik bőrünkről, majd gyorsan meg is száradnak. Senki sem fagyoskodna szívesen a nedves pamut pólójában!
A Nordic Walking túrákon jó szolgálatot tesznek az „apróságok”:
sapka, könnyű sport napszemüveg, kesztyű, ivóöv és müzli szelet.

Nordic Walking cipők
Legtöbben speciális Nordic Walking cipőket ajánlanak. Egy
jó minőségű gyalogló cipő a használat intenzitásától és a megtett kilométerektől függően több évig is szolgálhat minket. Télen vagy esős időszakban jó szolgálatot tesznek a vízálló és lélegző anyagból készült cipők. A cipőnek stabilnak kell lennie, hogy ezáltal a könnyed lábvezetést és a lábfej gördülő mozgását biztosíthassa egyenetlen terepen is. Az úgynevezett MBT cipők nem alkalmasak Nordic Walkinghoz! Cipőt mindig délután vásároljon, ugyanis ilyenkor duzzadtabb a láb, így nem fordulhat elő, hogy edzés vagy túra közben derül ki, hogy szorít.


Ön helyesen edz?
Aki mindig ugyanúgy edz, az stagnál! Aki az optimális terhelési zónában edz, erősíti a szívét, anélkül, hogy megterhelné azt. Segítünk meghatározni az egyéni terhelhetőségét!


Edzők, instruktorok
Az úgynevezett Nordic Walking instruktorok is speciális edzők, akik a saját sporttevékenységük elmélyítése végett rendszeres kurzusokon és továbbképzéseken vesznek részt. Ők az adott terület, sporttevékenység specialistái.
 
Nordic Walking fejleszti az állóképességet, fizikai erőt, koordinációt, mozgékonyságot. Amennyiben a Nordic Walking diagonál alaptechnikát használja, ezáltal fejleszti az öt motorikus alaptulajdonság közül az állóképességet, a fizikain erőt, koordinációt és mozgékonyságot (izmok nyújthatóságát), de akár a gyorsaságot is.

MAIN4WARD ::: Professional Webdesign Inweb Informatika     © 2009-2015 HUN777 Szabadidősport Közhasznú Egyesület  I  Elérhetőség  I  Jogi nyilatkozat