HUN777
Aktuális programok
Jelentkezés
Elérhetőség
Nordic Walking
Túrák
Botok
Egyesületi fórum
Beszámolók
Időjárás
Főoldal  I  Elérhetőség
Oktatás  I  Felszerelés és technika  I  Hasznos tudnivalók  I  NW ismeretek
Hasznos tudnivalók


Élettani hatások
A Nordic Walking speciális karbon alapanyagú botok segítségével, lendületes karmunkával végzett sportos gyaloglás, egy olyan, az egész testre ható edzésmódszer,amely a bottal végzett karmozgás révén a teljes izomzatot igénybe veszi.

Különösen az alkar feszítő- és hajlítóizmait, a hátsó vállizomzatot, valamint a has-, mell- és hátizmokat mozgatja meg. Hatására
javul a szív és a vérkeringés teljesítménye, az egész szervezet oxigénellátása, az állóképesség és az anyagcsere, ezen kívül csökkenti a csontritkulás kialakulásának rizikóját, és oldja az izommerevséget a váll, illetve a nyak környékén.

Ennél a sporttevékenységnél 80-90 percen keresztül hosszú, lendületes lépésekkel kell haladni, a karok erőteljes mozdulataival segítve a lábmunkát. A mozgáshoz a farizmokat jól megfeszítve, a comb- és lábszárizmokat kell használni, csakúgy, mint a kocogáshoz.

Orvosok sokszor ajánlják ezt a mozgásformát sportsérülések utáni rehabilitációra, hiszen a porckorongok anyagcseréjének fokozásával
kíméli a gerincet, és a mozgásszervek terhelését a bot használata révén akár 30%-kal csökkenti, amely különösen a térd- és hátproblémákkal küszködők számára fontos. Ajánlott azoknak is, akik hosszabb ideje nem mozognak, mivel nem terheli meg az izomzatot, az ízületeket és a keringési rendszert. Ideális zsírégető módszer túlsúly esetén, mivel megfelelő időtartamban és intenzitásnál óránként akár 500 kalóriát is elégedhetünk.


Zsírégetés elmélete
Ahhoz, hogy a szervezet a felhalmozott zsírréteget kezdje felhasználni, rendszeres és hosszabb ideig tartó mozgás szükséges. Ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabban tudjuk felvenni a harcot a zsírpárnák ellen, ismernünk kell saját zsírégető célzónánkat, amit a percenkénti pulzusszámunk ad meg. Ezt az alábbi egyszerű és közelítő számítással tudhatjuk meg:
  • Férfiaknál: 220,
  • Nőknél 226 – életkor x 0,60 és 0,75.
A kapott két érték között van a zsírégető zónánk. Fontos, hogy annak, aki valóban fogyni szeretne,minimum 60 perc, de inkább ennél több időt kell edzenie és edzésének nagy részét ebben a pulzuszónában kell eltöltenie. Például egy 50 éves hölgy esetében: 226-50=176. 176x0,60=106 és 176x0,75=132. Tehát az ideális pulzusszám a leghatékonyabb zsírégetés érdekében 106 és 132 között van. Törekednie kell arra, hogy pulzusát minél több ideig ezek között az értékek között tartsa.

Miért fontos 60 percnél többet mozogni?
A mozgás során az
első 40-50 perc alatt zsírfelhasználás minimális, a szervezet a cukor és szénhidrát tartalékokat alakítja át energiává. A szénhidrát és a cukor készletek felhasználási idejénél hosszabb megterhelésnél viszont a zsírtartalékok (a zsír lebontása 2,5x több energiát igényel a szervezettől, mint a szénhidrát és a cukor lebontása) egyre növekvő szerepet kapnak az energianyerésben. Tehát csak az ezután következő időszakban beszélhetünk zsírégetésről. A zsírból lassabban tud energiát nyerni szervezetünk és jóval fárasztóbb is számára, viszont a készletek szinte kimeríthetetlenek.

Egy átlagember testének zsírtartalma elméletileg 20 maraton lefutására elegendő energiát biztosít. A tökéletes anyagcsere folyamatokhoz elengedhetetlen az oxigén jelenléte, amit megfelelő mennyiségben csak a zsírégető célzónánkban képes felvenni a szervezetünk, továbbá semmilyen olyan salakanyag nem termelődik, amely további bontást igényelne.

Kövessük közösen nyomon az edzések jótékony hatását!
Igénye esetén lehetőséget biztosítunk edzések előtt
testzsír százalék és BMI (testtömeg index) mérésére.Részletekről érdeklődjön az edzéseken, vagy e-mailben!
MAIN4WARD ::: Professional Webdesign Inweb Informatika     © 2009-2015 HUN777 Szabadidősport Közhasznú Egyesület  I  Elérhetőség  I  Jogi nyilatkozat